Gооglе и неговите алгоритми

Gооglе и неговите алгоритмиНезависимо каква е целта ни при търсене на нещо онлайн, за нас е важно да намираме бързо и ефективно това, което търсим. Най-малкото, без да изскачат дразнещи, ненужни резултати от нашето търсене, дължащи се на неправилно интерпретиране на знаци. Това важи както за нашите собствени страници, така и за целевите ни потребители, съответно. Съгласни сме, че работата на Google е базирана на алгоритми, определящи ранга на конкретен сайт, чиято цел е филтриране и максимално отсяване на „плявата“, за да остане същественото. Поне онова, което би ни свършило работа.

Известно е, че Google ъпдейтва алгоритмите си минимум един път месечно. Как обаче да сме сигурни, че именно нашият сайт не е сред „ощетените“ вследствие действието на всяко едно, все по-детайлно „пресяване“? И дали сайтът ни не е „ тръгнал назад“ в един момент по отношение на ефективно предоставени резултати от търсене? Разбира се, защитата не е невъзможна. Задачата на всеки SEO оптимизатор се усложнява, но – така или иначе – първата стъпка е да бъдем запознати с функциите на алгоритмите на Google.

Кратък преглед на съществуващите до момента алгоритми:

– PageRank – старият алгоритъм, предтечата, за класирането чрез който за бяха важни броят и качеството на входящите линкове. Двата фактора едновременно.

– Ъпдейт „Панда“ – филтриращият алгоритъм на Google за класиране, който има за цел да остави само автентичните страници с качествено съдържание. Фактори, които биха могли да активират алгоритъма „Панда“: дублирано съдържание; плагиатство; твърде малък обем съдържание; генериран от самия потребителя спам; пренатоварване с ключови думи; оскъден потребителски опит.

– Ъпдейт „Пингвин“ – идентифицира и отстранява от топ класирането страници с неестествени връзки на профили, които спамят резултатите от търсенето чрез използване на манипулативни тактики. В тази категория влизат: връзки от некачествени сайтове или спам; линкове, идващи от така наречените сателитни или микро сайтове; връзки от локално неподходящи сайтове; платени връзки; линкове с прекалено оптимизиран текст.

И по-новите:

– „Колибри“ – този алгоритъм представя напълно нов начин за изчисляване на класирането, изцяло заменящ традиционния. Първоначално наречен Hummingbird, през 2013 г. е кръстен „Колибри“. Чрез него класирането на сайт се осъществява по съвременни параметри, като е удобен за употреба и от мобилни телефони. Целта е да се предоставят все по-добри резултати на потребителите, максимално добре отговарящи на техните нужди. Затова „Колибри“ работи съвместно с „Панда“, „Пингвин“ и „Payday“, „Pigeon“ „Top Heavy“, „Mobile Friendly“ – като цяло, всички те действат срещу спама и ненужната реклама.

За да не попаднем „под ударите“ на „Колибри“, преди всичко е необходимо да съсредоточим вниманието си върху сходни търсения, синоними, омоними и др., за да обогатим съдържанието си. Акцентът пада върху полезността на извлечената информация – от гледна точка на потребителя, разбира се. Използването на long-tail keywords би помогнало много. Внимавайте при добавянето на ключови думи в заглавия и описания, които не звучат съвсем адекватно и релевантно. Добри помощници са следните инструменти: Google Keyword Planner, Serpstat.com, Google Search Console.

– RankBrain – “последен крясък“ при нововъведенията в Google, работещо съвместно с „Колибри“. RankBrain обработва резултатите от търсенията на хората и ги класира с идеята да замени PageRank. Той класира сайтовете по синоними или сродни тематики и когато търсите, например по думата „колан“, той ще ви поднесе и резултати за „ремък“.

RankBrain може да търси значително по-добре long-tail-заглавия и да поднася резултатите не по отделни техни думи, а в завършен вид. Точно затова в последно време се класират по-добре дългите ключови фрази, а не толкова самостоятелни думи. Πpи тaзи oбpaбoтĸa тъpcaчĸaтa ce oпитвa дa paзбepe в най-голяма степен ĸaĸвo e нaмepeниeтo нa чoвeĸa, ĸoйтo тъpcи.

За да не ви „отхвърли“ този алгоритъм, проверете дали:

• страниците ви отговарят точно на конкретна заявка;
• сайтът ви е достоверен източник и дори дава повече от потребителското очакване;
• добре сте индентифицирали конкурентите си и сте проучили техните характеристики;

И така, всеки алгоритъм може да работи за нас, а не против. Процесът на усъвършенстване е непрекъснат, но именно в това се състои предизвикателството да се борим за горните места при излизащи резултати от търсене. Въпрос на работа и далновидност!

Вашият коментар