Чревоугодничество или…

Чревоугодничество или...

„Кулинарното изкуство е далечен роднина на изкуството“ 

Кога се е появило чревоугодничеството и има ли го днес?! – Затова и успехът на рецептите зависи от художествените дарби на техния изпълнител. Мнозина влагат в това изкуство дори и поезия. Да хвърлим само поглед на американските списания. Те постоянно дават снимки на ястия, които са не само апетитни, но и хубави наглед, както с начина на нареждането, така и с колорита си.

Изисканите ястия не са винаги най-мъчните, а точно обратното. И най-добрите рецепти не са най-сложните. Също както и най-сполучливият обяд не е най-претрупаният. Така се мислеше едно време. Когато гощаваха, ястията следваха едно след друго в безконечна верига. Гостите ставаха от масата уморени и неспособни за никакво умствено усилие, нито даже за един обикновен светски разговор.

До скоро на запад съществуваше така нареченото „двойно сервиране“. Посред вечерята, след някое месо, даваха ледено, шербети и след това се започваше пак с месни ястия. Това пресичане на вечерята с ледено отваряше наново апетита. Когато прочитаме някои менюта, които се сервираха някога при руския царски двор, дори и у някои простосмъртни, не можем да повярваме, че един нормален човешки стомах може да побере това огромно количество храна.

Във Франция, страната на гастрономите, менюто съдържаше множество ястия. Намерени са менюта от XVI век с 43 разни яхнии, 21 печени, 10 салати, 42 сладкиша. Но и апетитът по това време е бил колосален. Например, Людовик XIV е изяждал 4 супи, 2 яребици, 1 голяма кокошка, няколко филии овнешко и безброй баници и десерти. На масата се е прекарвало цяла нощ, а по някой път се е продължавало и на другия ден.

На изток и до сега продължават да претрупват менюто, като мислят, че по този начин ще почетат повече гостите и същевременно ще ги изненадат със своето благосъстояние и разкош. Но този начин на мислене е съвършено погрешен. В модерния живот менюто трябва така да е подредено, че да не отегчава стомаха на госта и да не му отнема умствените способности, тъй като при сегашното темпо на живота, след обяд и след вечеря той има нужда да продължава своите занятия.

Не са малко занятията, успехът на които зависи от често събиране с хората. Това събиране става на обеди, вечери, приеми. Приятната храна и уютната обстановка предразполагат хората към приказки и ги правят по-общителни и често пъти — по-отстъпчиви. Колко политически и икономически въпроси са били разрешавани по-лесно на трапезата. Успехът на един обяд зависи преди всичко от изкуството на домакинята в подреждане на менюто. Ястията трябва да си отговарят. Така например, след една тежка гозба да следва една по-малко съществена, та като станат после гостите от масата, да се чувстват леко и добре разположени. При това, разбира се, ястията трябва да са добре приготвени и от добри продукти. Голямо значение има и наредбата на масата.

Удоволствието на окото допълва удовлетворението на стомаха

На обед менюто се състои от: едно ядене като суфле или риба, след това едно месо със салата, отделно се дават зеленчуци, като аспержи или смесено блюдо от разни зеленчуци. После сладкиш или крем и накрая плодове. За обед все повече и повече се употребява (американско постилане на масата, както се казва у нас) – малки покривчици под всяка чиния и други по-малки под чашите.

В Англия този обичай се е въвел даже и при официални вечери. При все това, хубавата бяла покривка е по-красива за вечер. Среброто и кристалът изпъкват при електрическото осветление по-добре на такава покривка и се придава по голяма тържественост на вечерята.

Немалка роля за успеха на един обяд играе настроението на домакинята. Тя трябва да бъде весела и добре разположена и да не издава умората, ако е била сама авторка на приготвените ястия. Това може да се постигне само, ако домакинята не излиза извън рамките на позволените й средства, т. е. да не харчи повече, отколкото може и да не се мъчи да изненадва приятелите си като прави големи жертви.

Понякога един по-скромен обяд, който се дава в една приятна и непринудена обстановка, доставя по-голямо удоволствие от един разкошен. Така, при една щастлива двойка гостите прекарват по-добре времето и всичко им се струва по-хубаво и вкусно, отколкото у други по-неразположени хора.

Обтегнатите отношения на домакините веднага се усещат, те като че ли охлаждат всички впечатления. Успехът на един обяд или вечеря зависи също и от подбора на поканените и от нареждането на сътрапезниците. Този въпрос е един от най-мъчните, защото трябва да се съблюдава старшинството на положението и същевременно да се задоволят всички  поканени. Не би требвало да се оставят гостите да заемат сами местата си. В такъв случай обикновено дамите, от стеснение да покажат някакво предпочитане, седят една до друга.

През време на вечерята няма оживление, нито разговори. Това няма да се случи, ако домакинята умело подреди гостите си. Разбира се, друго нещо е, когато се дават големи приеми. При студения бюфет всеки сам си избира и мястото, и яденето. За вечеря се дават едно-две ястия повече, отколкото на обед. Супата е задължителна. След това следва риба, едно или две меса, като например едното е филе или птица, а другото пастет от дивеч. После – зеленчуци и десерт. Понякога след десерта се сервират някакви топли бисквити със сирене и накрая плодове.

Не се настоява много, гостите да си насипват повторно. Това е било отегчително и в старо време, а още повече в нашия век на пазене линията.

Вечеря със седнали на масата гости е трудна за домакинята. Затова, ако има да се канят много гости, винаги е за предпочитане студеният бюфет. Но тогава пък масата трябва да бъде по-запълнена. Пуйки печени, заешко филе или телешко печено, шунка са обикновено хубаво наредени и гарнирани. Разни салати, като руска, миланска и други с майонеза придружават тези месни ястия. Но много добре се посрещат винаги от гостите някои топли ястия, като макарони и разни суджучета с кисело зеле. Също така, компотите, кремовете и плодовете имат по-голям успех отколкото торти.

Разбира се, всичко това трябва изобилно да се залива с вино и напитки. Недостатъкът от спиртни питиета не повдига настроението, необходимо при събиране на голямо количество хора, които често нямат нищо общо помежду си.

Виното приобщава всички. Може би, моментът днес не е много подходящ за големи приеми и вечери. Но тъй като повечето нощни обществените увеселения са забранени, хората се събират даже повече от обикновено в домашна обстановка и тази тема не е изгубила и сега своя интерес.

Вашият коментар