Търговията с домейни – рисков бизнес ли е?

Търговията с домейни - рисков бизнес ли еТърговията с домейни е голям и печеливш бизнес, който не рядко носи печалба от порядъка на милиони, ако се прави по правилата и ползва всички гаранции, съпровождащи една легална сделка.

В интернет обаче не е рядкост да се натъкнете и на виртуални спекуланти, които преобръщат правилата и превръщат бизнеса в рисков, така както става и във всички други браншове, свързани или не с IT технологиите и онлайн търговията.

В тази все по-голяма и активна ниша на пазара у нас и по света днес оперират множество фирми, които продават права за регистриране на домейни като „.eu“, „.us“, „.gov“,“.com“, „.net“, „.org“, „.bg“, „.biz“ и т.н.

Подобна регистрация е най-безрискова и съществува ясно очертана правна рамка, която защитава правата и сигурността на отделните страни по дадена сделка, както и интересите на евентуални трети лица, чиито права е възможно по една или друга причина да бъдат засегнати.

Все пак обаче не бива да забравяме, че въпреки множеството стъпки в правилната посока, регулациите на правните въпроси в интернет /особено в областта на интелектуалната собственост/, все още са доста неясни и винаги има известен риск в търговията с домейни.

В това отношение българското законодателство е на светлинни години назад от регулирането на правилата в интернет, осъществявано в други държави и има още много да направи по този щекотлив въпрос.

В търсене на по-висока печалба, пазар и развитие, бизнесът напоследък масово измества основната си дейност, продажбите и рекламата си в интернет, а битката в търговията с домейни се ожесточава. Рискът с този бизнес далеч не отказва болшинството да се впуска в несигурни авантюри в името на все по-силни продажби и трупане на печалба.

Най-честите търкания и спорове се получават при сблъсък на интереси между регистрирана търговска марка и регистриран домейн. Не са редки случаите на недобросъвестно регистриране на марки във вид на домейни и то от трети лица, които нямат право на това и целят единствено нерегламентирано облагодетелстване на гърба на други, без оглед на риска.

Голям риск при бизнеса с домейни и голямо предизвикатество за киберполицията се явява и т.нар. cybersquatting или самонастаняване в киберпространството. В случая без законни права се използва даден популярен домейн за регистриране и буквално крайжба на трафик, като интернет мошениците целят осребряването на активи, над които нямат права, благодарение на популярността им в глобалната мрежа и общественото съзнание на редовите потребители. Не е рядкост дори същият този домейн, узурпиран незаконно, да се оферира за продажба на истинския му притежател, при това с огромна печалба и нереално висока цена.

Сайбърскоутингът е просто едно завземане на домейн с цел нарушителят да натрупа дивиденти и печалба благодарение на доброто име и популярност на дадено престижно наименование или марка. Подобни машинации привличат трафик към съответния сайт и дори пускат незаконно завзетия домейн за продажба с изкуствено надута цена на неговия законен собственик.

Предпазливо трябва да се подхожда и към закупуването на изтекли домейни, при което нямаме реално представа кой и за какво ги е ползвал преди нас, каква е причината те да бъдат изоставени, дали не са източник на спам и респективно – недолюбвани от търсачките и „горди“ притежатели на нисък ранг и рейтинг.

Затова трябва да сме изключително внимателни, когато подходим към дадена сделка при търговия с домейни, за да бъде този бизнес безрисков и печеливш за вас, и да подпомогне реално развитието на бранда и дейността ви в интернет.

 

Вашият коментар