Състоянието на световните търговски и икономически пазари

Състоянието на световните търговски и икономически пазариСъстоянието на световните търговски и икономически пазари значително се повлия и промени от промяната, която настъпи в САЩ. Избирането на Тръмп за президент на водещата в политически и икономически план страна, отключи доста въпросителни и нямаше, как това да не повлияе световните пазари. Появи се моментен интерес към акциите на страни, като Русия и Япония. Може би, той беше продиктуван от тяхната степен на влияние в световен мащаб и смяна на ролите в управлението!

На първо място шока от избирането на Доналд Тръмп за президент беше изключително голям. Нито в Америка, нито по света не се очакваше, той да спечели тези избори, а социолозите потвърдиха тези твърдения. Основното, което повлия състоянието на световните търговски и икономически пазари беше несигурността. От кампанията на Тръмп много ясно се разбра, че САЩ рязко ще смени посоката и тази евентуална промяна породи несигурност в най-голямата световна икономика.

Тази първа шокова реакция, разбира се не се задържа дълго и постепенно пазарите възвърнаха своята нормална функционалност, напасвайки се към предстоящите реформи в Америка. До момента сигналите са разнопосочни и ясен курс на икономиката, на гиганта няма, освен че президента се е заел със задачата да направи икономиката на Америка най-великата, което всъщност донякъде вече е факт.

Кратка ретроспекция, кои спечели и кои загуби от тази промяна в състоянието на световните търговски и икономически пазари!

На страната на губещите се наредиха най-вече технологичните компании в САЩ, като Apple, Amazon, Facebook и други. За тях основната заплаха е срещу монопола им и изнесеното производство. Освен тях цената на благородните метали рязко спадна и достигна нива невиждано ниски от години. Страни, като Аржентина, Бразилия, Индонезия и Мексико, пряко зависими от Америка и търговията с нея също пострадаха. За Европа тенденциите все още са силно неясни и за България в това число!

На фона на губещите, печеливши се оказаха секторите на здравеопазването, строителството и финансите в Америка. И може би, кампанията на Тръмп беше една заблуда, защото на фона на световното господство, все пак стабилността на САЩ е на първо място, а сътресенията в останалата част от света са част от плана. Състоянието на световните търговски и икономически пазари след тази победа не е най-важното. Най-важното се оказва силното затваряне и централизиране на повечето Велики сили и последиците от това за малки държави, като нашата!

One thought on “Състоянието на световните търговски и икономически пазари

Вашият коментар