Смущения при силния пол

Смущения при силния полУролозите са категорични, че смущения в ерекцията се явяват с възрастта. Преди 30-ата година от тези смущения се оплакват само 2% от мъжете, но след 45-тата година от тези неприятни засечки в брачното ложе се оплакват вече повече от 42 % от европейците.

След посочената възраст „засечките“ започват да нарастват s всяка следваща година и вече към 50-те добър секс правят едва 39% от мъжете.

Всъщност понятието смущения в ерекцията е елегантното наименование на импотентността. Уролозите и сексолозите го използват в последните години, за да не накърняват и без това уязвимата мъжка психика заради неуспехите в леглото.

Преломната възраст, от която сексуалните възможности започват да намаля-ват, е 44 години, след тях потенцията отслабва с голямо темпо, тъй като намалява тестостеронът, а оттам и ерекцията.

Шотландски сексолози твърдят, че в тази възраст не само намалява сексуалната активност, но спада и либидото. Затова дори мъжете да успеят да се изявят, все не са удовлетворени от секса. Това обаче не е патология, а закономерност, свързана със стареенето на организма.

Според световната статистика над половината мъже между 40 и 70 години имат трудности с „вдигането на самолета“, рядко успяват да го отлепят от пистата. Все по-чести стават „проблемните“ полети и на по-младите, под 40-те. Сред причините са стресът, психозите, хипертонията, урологичните заболявания и неврологичните смущения. Това важи напълно и за българите.

Независимо че нашенците не са пощадени от рисковите фактори, които удрят по мъжествеността им, едва 10% търсят лекарска помощ. Причината е, че сънародникът ни по традиция се изживява като мачо и му е твърде трудно да сподели за проблема. Той, предпочита да си купи хапче или гел от аптеката и дори възбуждащи аксесоари от сексмагазин.

Според международно проучване на потреблението българските мъже купуват най-малко 500 000 стимулиращи таблетки годишно, като за тях харчат около 16 млн. лева. В това число не влиза пазаруването от интернет.

Стресът е една от основните причини за еректилната дисфункция. Наред с него обаче влияние оказват и редица заболявания като, диабет, хипертония и заболяванията на сърдечносъдовата система. Те водят до нарушаване на функцията на малките кръвоносни съдове, което пък от своя страна довежда до редица смущения в сексуалната функция на мъжа.

За задълбочаване на проблема донася ѝ нездравословният начин на живот, обездвижване, прекомерна употреба на алкохол, стероиди и недоспиване. Независимо че това са основните причини за проблема, кои точно са те, може да определи само лекар-специалист. За целта мъжът трябва да отиде на андролог или уролог. Това са лекарите, които не само ще диагностицират заболяването, но и ще предпишат най-адекватното лечение.

При проблем не се чудете, а лекаря посетете!

Вашият коментар