Развитие на електронната музика

Развитие на електронната музика

Както говори и самото наименование електронна музика е тази, която включва изпълнението от електронни инструменти

Този стил се появява през 20-ти век. Първите данни за нея датират след края на Втората световна война, а за първи автори на композиции на електронна музика се смятат Едгард Варез, Карлхайнц Щокхаузен и други. След 1970 година електронната музика бележи добри успехи, чрез създаването на първите транзисторни звукови генератори.  80-те години на миналия век бележат и първите синтезатори на цифров принцип.

Сред известните групи и артисти, поставили началото на електронна музика, са имена като Жан-Мишел Жар, Клаус Шулце, Вангелис, Rockets, Space, Droids, Tangerine Dream, Kraftwerk.

В началото за електронна музика се правят експерименти с различни стилове и представители. Включва Спейс рок, Електронно диско, Електронен синфонизъм и Техно поп. След 80-те години започват своя апогей стилове, известни като: Електро синт; Ню роментик и ню уейв; Електроник боди мюзик; Дарк уейв; Амбиент музика; Хай Енерджи и други.

Поради големия интерес към електрическите музикални инструменти много изпълнители, групи и музиканти се ориентират към електронната музика, без дори да имат представа за нейните вариации и стилове. Електронната звучност е понятие малко известно на повечето и това обезсмисля названието „електронна музика“. Използването на електронни инструменти за различен музикален стил разширява кръгозора на понятието и то постепенно губи своя характер.

Истинската сила и развитие на електронната музика намира вече в края на 80-те години и се вихри с пълна сила до началото на 2000 година, тогава започва и началото на техно музиката, хаос и транс музика. Първите места, където електронното хаос звучене се представя, са градове като Детройт и Мичиган, хаос музиката се чува в Илинойс и Чикаго, а след това завладява и Великобритания.

Не малко са и жанровете, завладени от електронния инструментал. Електронната музика, вече в края на 90-те разгръща много други жанрове, стилове и подстилове.

Те накратко  е невъзможно да бъдат обхванати в една тема, но към експерименталните и класически стилове се отнася например електронна арт музика. С появата на компютрите и на интерфейс системите през 80-те години се стига до появяването на нови жанрове в електронна музика, познати като chip music, itpop. При тях се използват специални звукови чипове от компютърните системи.

Не е кратък и списъка на създатели, творци и диджеи в света на електронната музика от нейното раждане до наши дни. Както всеки жанр и тя се е развивала, обогатявала и разпространявала през годините, за да достигне до наши дни в блясъка, който днес звучи.

Вашият коментар