Полезни съвети

Полезни съветиПепелта от цигарите, която толкова ни ядосва, е също годна за нещо. Докато е още топла, тя е превъзходно средство за изтриване на лъскави метални предмети: ножици, ножове и др., чисти превъзходно ръждата и им възвръща лъскавината.

Винтове и гвоздеи се набиват по-лесно като се натъркат върху сапун.

Сухи и изсъхнали лимони се освежават като се потопят за няколко минути в гореща вода. Омекват и добре могат да се изцедят.

Брашно с вода, когато се смесва, често става на гранулки. За да се избегне това, достатъчно е да се прибави малко сол в брашното.

Нови емайлирани съдове траят много по-дълго, емайлът не се пука, ако преди първото използване се напълнят с вода, в която сме прибавили малко сол и оцет и ги оставим да врят един час.

Хлябът остава пресен по-дълго, ако в кутията или чекмеджето за хляб сложим една разрязана ябълка.

Рамките на картини и огледала се предпазват да не кацат по тях мухите, като се измият с вода, в която са били изварени няколко глави лук.

Стъклата на прозорците не бива да се мият с вода и сапун, когато върху тях грее слънце. От това те се размътват и посиняват.

Огледалата стават много лъскави като се изтрият със спирт.

Когато се изпращат цветя, краищата на дръжките им се забождат в сурови картофи. Това ги храни.

Саксиите нямат нужда често да се поливат, ако се постави върху пръстта им една напоена с вода гъба.

Тежки саксии се местят лесно от едно място на друго (при чистене на стаята напр.) като се постави под тях малка подложка с колелца (както на краката на мебелите).

Гъби (сюнгери) се чистят като се потопят няколко пъти в лимонов сок и изстискват. После се изплакват с гореща вода.

Тресчица под кожата, когато се завре, се изважда лесно по следния начин: Напълва се едно шише с широко гърло с много гореща вода до 1/5 от височината му. Притиска се мястото, в което се е завряла треската върху гърлото на шишето и след малко тресчицата се показва на повърхността на кожата.

Воалите на шапките лесно се мачкат. Когато искаме да ги изгладим, оправяме ги с ръка върху един лист дебела хартия, прибождаме го тук-там наоколо с карфици, слагаме отгоре друг лист хартия и върху него гладим с не много горещо желязо.

Краката на столовете и масите оставят неприятни следи по пода, било той покрит с паркет, линолеум или с просто боядисани дъски. Можем да избегнем това като ги подлепим с парченце кече, изрязано точно по формата на крака. Добре се държи с туткал, натопен една нощ по-рано в студена вода, след това – без вода, сложен в съд, поставен в друг с вряща вода. Кечето отстранява също и неприятния шум от стъргането на краката на столовете.

Сребърни предмети, наместо да ги излъскваме чрез търкане, можем да ги изварим в следния разтвор: 1 литър вода, 30 гр. винен камък (от аптеките) и 60 гр. обикновена готварска сол. Този начин на чистене е особено подходящ за матови сребърни предмети, които губят своя хубав изглед при търкането. Чрез такова изваряване те отново стават светли, без да губят матовия си цвят.

Калъфи от пъстър кретон или басма са най-практичното нещо за всички детски мебели и вещи. Те изглеждат винаги чисти и весели, лесно се перат и гладят, а и издържат на не много внимателното отнасяне към тях на малките палавници.

Леглото, количката, възглавниците, покривките, дори и дюшечетата на детските легла се предпазват  и при това са красиви в пъстроцветни кретонови обвивки.

Бутилки от зехтин или масло се чистят много хубаво по следния начин: Напълват се със ситна пепел, поставят се в съд със студена вода и се слагат на огъня, да възври водата полека. После се снемат и държат още в тенджерата, докато изстине водата. След това се изпразват, измиват се хубаво с топла вода и сапун и се изплакват. От мазнината не остава никаква следа.

One thought on “Полезни съвети

Вашият коментар