Отново за здравословната храна

Отново за здравословната хранаЗдравословната храна е източник на полезни за организма вещества

Затова избирайте само тази храна, която осигурява енергия и е полезна за здравето. Днес храната се разделя на две категории: такава, от която се напълнява, и такава, от която се отслабва. Ядките се намират някъде по средата. Понеже голяма част от здравословните продукти съдържат много калории, затова и хората, които се опитват да отслабнат, обикновено ги избягват. Това, разбира се, не е правилно, особено ако диетата е добре балансирана. Всъщност количеството витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, е основната причина ядките да присъстват задължително в седмичното меню на всеки. А темата за вкуса, който добавят към ястията, е излишна за коментиране.

ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА – Въпреки че енергийните им стойности са високи, ядките се усвояват лесно от организма и не се „лепят“. Не трябва обаче да се консумира повече от 250 гр на ден. Идеалният дневен прием е 30 грама. Ядките са подходяща лека закуска между отделните хранения. Те могат да заместят месото като източник на протеин в едно от основните хранения на деня. Каквито и ядки да изберете, няма да сгрешите. Бадеми, орехи, кашу или бразилски орех – от тях няма да напълнеете. Те са източник на фибри, белтъчини и мазнини и ще прогонят чувството ви на глад.

Ядките съдържат поли и мононенаситени мастни киселини, които имат способността да намаляват нивата на лошия холестерол. Обогатени  са на омега-3 мастни киселини, съдържат антиоксиданти, витамин E, селен, калций, магнезий, фосфор, цинк, витамин В9 и В6. Всичко това ги прави храна за сърцето, нервите, щитовидната жлеза и костите. Но ядките оказват благотворно влияние и върху кръвното налягане, регулирането нивата на кръвната захар и поддържането на оптималното телесно тегло.

ХРАНИТЕЛНИ ПОЛЗИ – Тенденциите показват, че е добре ядките да се приемат, след като за една нощ се накиснат във вода и след това се подсушат. Вкусът им остава непроменен, но се обработват много по-лесно от стомаха.

Според експертите така хранителните съставки се отделят по начин, лесен за усвояване от организма. Това се обяснява с факта, че ядките на практика са семена, a при накисване се стимулира вътрешният им растеж. Човек лесно може да си направи питагелно мляко от ядки. Това от бадеми и лешници е особено вкусно. Накиснете чаша ядки във вода за една нощ. Сутринта ги подсушете и ги смелете с четири чаши вода. Прецедете течността през марля и прибавете някакъв естествен подсладител и ванилия. Полученото мляко се съхранява в хладилник до 4 дни, а 250 мл от него съдържат 70 калории.

Един от любимите начини за консумиране на ядки е в кейкове, пайове и щрудели, а и в комбинация с пресни или сушени плодове. Те са перфектната подправка в разкошни плодови и зеленчукови салати или сосове, като пестото например. Редица месни ястия ще имат по-богат и наситен вкус, ако в тях се прибавят натрошени ядки.

ЯДКИТЕ СА ИДЕАЛЕН ИЗТОЧНИК ЗА ОРГАНИЗМА НА ФИБРИ, ПР0ТЕИНИ И ПОЛЕЗНИ МАЗНИНИ. ДОРИ И МАЛКО КОЛИЧЕСТВО ОТ ТЯХ ПРОГОНВА ЧУВСТВОТО НА ГЛАД, ТАКА ЧЕ Е МНОГО ПОДХОДЯЩО ДA СЕ ВКЛЮЧАТ В МЕНЮТО ПО ВРЕМЕ НА РЕЖИМ ЗА ОТСЛАБВАНЕ.

One thought on “Отново за здравословната храна

Вашият коментар