Магнезий – минералът на живота

Магнезий - минералът на животаЖивотът би бил немислим без магнезий…

Всеки човек в даден момент от живота си е подложен на стрес, чувства се преуморен, отпаднал и без настроение. Понякога тези състояния са провокирани, например от смяната на времето с час напред. И тогава на помощ се притича минералът на живота наречен магнезий

Дори и да не усещате връзката между часовниковите стрелки и настроението ви, такава неизменно има. Друг път обаче това не е просто временно състояние, а сигнал, който тялото изпраща към мозъка ни. Неговото съдържание е, че имаме нужда не само от почивка, а и от помощ, за да се справим с тези процеси. В това отношение истинско вярно оръжие е магнезий (Мг).

Контрацептивите намаляват нивото на магнизий, затова дамите, които приемат хапчета против забременяване, трябва да си го набавят по други начини. При бременност нивото на магнезий също спада значително и повечето гинеколози препоръчват неговия прием като хранителна добавка. Истината обаче е, че без него съществуването ни на практика е невъзможно. Трябва да бъде приеман от майката често за да успее да се пребори с умората.

Децата също имат специфични нужди от магнезий за растежа на костите, функционирането на мускулите и мозъчната дейност. Хората, които спазват диети, често изключват от менюто си храни, богати на магнезиий, затова е важно да го включват поне като добавка.

Какво се получава при недостиг на магнезий?

Около 60% от общото съдържание на магнезий се намира в костите и зъбите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, бъбреците, както и в еритроцитите. Ето защо недостигът на магнезий в организма води след себе си до редица оплаквания. Причините за дефицит са много и различни, а ранните признаци включват умора, виене на свят, немощност, загуба на апетит и главоболие. Следват спад в имунната система, гадене, повръщане и обща слабост. Ако тялото е в състояние на дефицит за по-дълъг период от време, могат да се проявят мускулни крампи (схващания). Вкочаненост, изтръпване, промени в настроението и поведението, както и промяна в сърдечния ритъм. В дългосрочен план пък трайният магнезиев недостиг може да причини сърдечни болести и ниски нива на калий и калций в кръвта.

А когато сме на Ти с него…?!

От друга страна, достатъчният прием на магнезий вдъхва нов живот на ума и тялото ни. Минералът дори е наричан антистресов елемент поради свойството си да регулира силата на реакциите на организма в различни ситуации, както физически, така и психически. Когато той е в достатъчни количества ни кара да се усмихваме, да се чувстваме по-весели и енергични. Заедно с това подобрява координацията на главния мозък, оптимизира концентрацията и паметта. Естественият източник на магнезий са храните. Много от тях обаче губят голям процент от съдържанието на Мг. при своята обработка и така тялото ни не получава нужните количества. Ето защо е добре да разчитаме и на различни добавки, които съдържат от ценния минерал.

 

Вашият коментар