Личен треньор – необходимост или лукс

Личен треньор - необходимост или луксЛичен треньор – защо НЕ ???

Личен треньор не всеки от нас може да си позволи, но всички ние знаем, че упражненията са здравословни, но въпреки това посещенията във фитнес залата са доста притеснителни за новаците, които имат много въпроси относно отделните упражнения, времетраене или друга информираност.

Всяка програма е индивидуална и зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и кондицията. Кратките насоки на фитнес инструктора не са достатъчни за една добра тренировка, така че личният треньор е по-скоро необходимост, отколкото лукс. С негова помощ ще избегнете възможните грешки и ще сведете травмите до минимум.

Това важи само при условие, че личният треньор има необходимите знания и може да разбере желанията и нуждите на клиента (да отслабне, да подобри мускулния тонус и т.н.) и да адаптира програмата спрямо здравословното му състояние.

Единственият аргумент „против“ е, че услугата струва много повече от месечната такса за фитнес залата. Въпреки това, ако решите, че с негова помощ със сигурност ще постигнете целите си и ще избегнете травми, то тогава такъв вид подкрепа няма цена.

Добрият личен треньор ще изготви индивидуална програма спрямо вашите стремежи и възможности, ще ви запознае с различните за всяко упражнение техники на дишане, а вие ще придобиете по-голяма увереност и ще можете да се предпазвате от травмите.

Включването на тренировката към седмичната ви програма изисква да обърнете внимание и на храненето. Добрият личен инструктор ще ви даде съвет как да се храните правилно, дали да приемате хранителни добавки и кои от тях са подходящи за вас. Задачата му е да ви показва как се извършва всяко упражнение, докато не започнете да го извършвате правилно.

Ако сте съвестен и внимателен ученик, който записва напътствията на учителя (освен основната програма, която е съставил за вас), след няколко месеца ще бъдете в състояние да изпълните цялата програма сами. Ролята на личния треньор е да поддържа ритъма и вниманието ви, да следи продължителността на упражненията, както и да ви насърчи да изтърпите трудностите.

Начинаещите, които нямат инструктор могат да прекалят с упражненията и да тренират повече от необходимото (твърде интензивно или често), което увеличава възможността от възникване на травми и не води до резултати, защото тялото има нужда от почивка.

С други думи, услугата личен треньор има много ползи и ще ви вдъхне необходимата сигурност и самочувствие, че ще напредвате постоянно. Понякога монотонността на упражненията може да ви бъде тягостна, но в тези моменти задачата на инструктора е да я разнообрази с нови упражнения. С това той ще подобри индивидуалната ви програма и ще ви стимулира. С една дума личният треньор не е лукс, а необходимост.

Вашият коментар