Кулинарни съвети

Кулинарни съветиВсеки може да се впусне в кулинарията и да пробва своите готварски умения, но много е важно, той да е запознат с тънкостите в този занаят или хоби. Затова Ви предлагаме няколко полезни съвети:

Как се приготвят вкусни сарми?

Те са безспорно любими на много поколения българи, но за съжаление доста млади домакини нямат представа как да ги приготвят. Ще ви запознаем с няколко тънкости при готвенето им. Сармите са най-популярни от кисело зеле и от лозови листа. Има обаче възможност ястието да бъде приготвено и от листата на прясно зеле. За целта трябва да отделите листата от кочана и да ги бланширате за няколко минути във вряща вода. Ако добавите десетина капки оцет или изстискате лимон, ще им придадете от вкуса на сармите с кисело зеле. Същото важи и за листата от лапад, цвекло, лобода. Тъй като те са по-малки, трябва да сте доста умели със завиването на сармите. Слагайте по малко плънка и ги увивайте внимателно и здраво. За да не загорят сармите, на дъното на тенджерата, в която ще ги приготвяте, сложете няколко листа от тези, с които ги приготвяте. Виждали сте сигурно, че сармите се варят похлупени с чиния и чак след това с капака на тенджерата. Това е важно, за да се задушат добре и за да избегнем развиване по време на топлинната обработка. След като сварите сармите, може да ги запечете, но задължително ги полейте със сос. Ако при варенето не са отделили достатъчно сос, добавете малко доматено пюре или сос бешамел. За приготвянето на плънката обикновено се задушава лук и към него се прибавя месо и ориз или само ориз. Не приготвяйте напълно плънката, оставете я леко сурова. Така зрънцата на ориза ще набъбнат в самите сарми и ще изпълнят листата още по-добре.

Кое е най-доброто месо, от което да се направи кайма?

Всичко е въпрос на вкус, но има едно неписано правило – че за кайма се ползва месото, което не се готви по друг начин толкова често. Това обикновено е шарено месо с малко сланинка, което се комбинира с по- сухото телешко или говеждо. Ако мелите месото си за кайма, помолете да ви отрежат от врата или от корема. Добре е месото да бъде почистено от жили и нарязано на малки хапки, преди да бъде пуснато в месомелачката.

Обработване на гъби

Много лесно ще почистите гъбите с мек хляб. Натъркайте шапчицата със средата на една филия. Мекият хляб бързо отстранява нечистотиите, след което трябва да изплакнете. Вкусът на гъбите става много по-интересен, ако към тях добавите сметана или къри, докато ги задушавате. Ако искате ароматът на гъби да доминира в ястието, то добавете малко сухи към пресните. Но преди това задължително ги накиснете за З минути, изхвърлете водата, измийте ги и отново ги накиснете във вода за същото време.

Употребата на вино в ястията

  • Бялото вино е по-подходяща добавка, когато приготвяте бели меса, супи, ориз, риби и някои сладкиши. Червеното пасва по-добре на меса, тъмни сосове, гъсти супи.
  • Силно ароматните вина са идеални за марината, тъй като придават фин вкус на ястието. Сладките вина подхождат повече на десертите, отколкото на солените ястия.

Вашият коментар