Как да предпазим домашните любимци от кърлежи и бълхи

Как да предпазим домашните любимци от кърлежи и бълхиСъс затоплянето на времето и все по-високите температури по градинките плъзват кърлежите. Ако не искате да си имате проблеми с домашния любимец и чрез него да внесете в дома си кърлежи или бълхи. Желателно е да предприемете профилактични действия за предпазване от заразните болести, които пренасят тези насекоми.

Кърлежите могат да причинят на животните сериозни дерматити, алергии, анемия, пренасят опасни заразни заболявания.

Лаймската болест (борелиоза) се предизвиква от бактерия, пренасяна от кърлежи. Кучето вдига висока температура, има влошен апетит, подути и увеличени лимфни възли, понякога и болки в ставите. Възможни са сърдечни, неврологични и бъбречни усложнения, често смъртоносни.

Бабезиозата се поучава от протозой, размножаващ се в кръвните клетки на кучетата. Острата форма на това заболяване е най-вече при млади кучета. Животните имат силна умора с учестен пулс и дишане, не се хранят и имат диария. Оздравяването е бавно, често рецидиви.

Ерлихиозата предизвиква силна диария и повръщане и обезводняване. Фекалиите са с неприятна миризма, оранжев цвят, водниста консистенция, с кръв и слуз. Кучетата отказват храна, телесната им температура не се повишава.

При котките се проявява хемотрофната микоплазмоза, която е известна като котешка инфекциозна анемия. Тя е остра или хронична кръвна инфекция, протича с тежка хемолитична анемия. Котетата вдигат температура до 41˚С, стават летаргични, слаби, получават задух. Тази болест се предава и на кучета.

Ветеринарната медицина днес предлага изобилие от защитни препарати под формата на пипети и хапчета, както и противопаразитна таблетка срещу всички видове локални и тропически паразити, която е ефективна и за заболяванията, предавани с комари и мушици, като изключително опасната дирофилариоза – развитие на червеи в сърцето на кучето и телазиозата (червей в очите).

Важно е навреме да започнем да третираме домашните любимци със защитните препарати, така че козината им да отблъсква ектопаразитите, да парира и убива развитието им във всички стадии – яйца, ларви и какавиди.

Широкоизползваните каишки, пудри и други продукти са краткосрочно и етапно решение за предпазване на домашните любимци от опасните насекоми.  Във ветеринарните клиники и аптеки, а и в зоомагазините вече може да се намерят препарати за нанасяне върху кожата, които се абсорбират и гарантират по-дълъг ефект поне за месец, а и всеки ветеринарен лекар може да даде индивидуален съвет за най-добрата и ефективна защита според възрастта и породата на животното.

Вашият коментар