Как да пазим очите и гърба пред компютъра?

Как да пазим очите пред компютъраГоляма част от времето ни през деня преминава пред компютъра – дали за работа, за игра, за общуване…

Докато се взираме в компютъра, не усещаме как очите се напрягат и започват да парят и сълзят. За да нямаме такива неприятни усещания, е добре да се придържаме към някои важни правила, ако искаме да запазим зрението си и да не се уморяваме.

 1. Мониторът трябва да е отдалечен от прозорците, за да не го огрява пряка слънчева светлина през деня. Когато ползваме осветление, трябва да се омекоти светлината, идваща отгоре. Също така на самия монитор е възможно да се направят филтри, които намаляват блясъка на екрана.
 2. Документите, върху които работим, е необходимо да са на нормално разстояние, за да не променяме нашето фокусиране всеки път, когато местим поглед от екрана към материалите и обратно. Затова е хубаво да има поставка за документи.
 3. Екранът трябва по възможност да е поставен така, че зрителния ъгъл да е поне 10-15 градуса по-надолу от хоризонталата.
 4. Желателно е прашинките по монитора да се почистват често.
 5. Докато стоим пред монитора и се взираме в екрана, усещаме как очите изсъхват. Затова трябва да мигаме по-често, за да се овлажнят.
 6. Когато се работи повече време с компютър, е добре да имаме очила със специални стъкла за защита.
 7. Голям проблем върху очите може да окаже размазаният, замъглен или трептящ образ на монитора. Затова трябва да се види от специалист и да се отстрани тази на пръв поглед дребна повреда, но същевременно, много опасна за очите.
 8. Продължителната работа пред компютъра се отразява и на мускулното напрежение на тялото. Затова е важно да се използва подходящ стол, който поддържа гърба изправен и трябва да се регулира на удобна височина.
 9. На всеки 1 до 2 часа е необходимо да се прави кратка почивка, като най-добре ще се отрази една малка разходка.
 10. През деня е желателно да се правят периодично раздвижващи упражнения за врата, раменете и гърба докато стоим пред монитора.
 11. Много полезни са въртеливите движенията с главата – първо в едната посока, а след това в другата.
 12. Раменете трябва да се движат ритмично във всички посоки – така се отпуска напрежението върху цялото тяло.

Вашият коментар