Как да кажем „НЕ“

Как да кажем „НЕ“За да изградите живота си по-лесен и да сте далеч от всякакви проблеми, научете се да отказвате, когато нещо не е според възможностите ви, по волята ви или просто не ви е по сърце. Ще се убедите колко по-уверени и силни ще се чувствате, когато казвате категорично „не“. Една кратка дума, само от две букви, а защо ни е толкова трудно да я произнасяме? В различни случаи, например да откажем на стар приятел, който за пореден път ни иска пари назаем, или на колега, който ни моли да свършим неговата работа, за да го „покрием“ пред шефа, или пък на тийнейджъра си, който настоява за още един чифт скъпи дънки на модна марка, когато вече има няколко – все не можем да кажем категорично „не“.

Психолозите твърдят, че неумението да отказваме е често срещан проблем, еднакво разпространен сред жените и сред мъжете. А това е важно и полезно умение, което не се учи нито вкъщи, нито в училище. Просто трябва да се усвои като фин занаят, има си своите тънкости как да става деликатно.

Когато сме били деца, от нас се е очаквало винаги да сме послушни и изпълнителни, да правим, каквото ни кажат родителите, дори й да не ни се иска. Така сме приели, че щом мама и тате ни поставят в тази „да, добре“ ситуация, значи не е редно да казваме „не, няма“. Е, няма нищо лошо, ако се отнася за неща, като да си оправяме леглото например, но когато вече сме пораснали хора, да се съгласяваме постоянно с другите, не е толкова добре.

Мнозина са възпитани от малки да бъдат учтиви и любезни, независимо за какво става дума – важното e да не обидите някого, затова и не му противоречите, не му отказвате нищо, вместо да изразите своите предпочитания или несъгласието си. Това ви поставя в позицията на безволевия човек, обясняват психолозите, този, който няма думата и винаги се съобразява с желанията, чувствата и претенциите на другите, не със собствените си. Така се осъждате да правите погрешните избори в живота си – личния и професионалния. А понякога това ни струва доста скъпо, затова се научете да отстоявате своите позиции с твърдост и да казвате думичката „НЕ“!

Вашият коментар