Как да изберем новото си кученце

Как да изберем новото си кученцеКучетата могат да бъдат наши другари и защитници, но преди да приберем някое от тях ние трябва да съблюдаваме дали неговия и нашият характер си пасват.

Първото нещо, което трябва да направим е да наблюдаваме кучето внимателно. Как се държи с другите кучета, дали първо то започва с играта или е срамежливо, както с кучета така и с хора.

Трябва да наблюдавате и самите себе си. Да се запитате какъв е вашият характер. Ако сте човек, обичащ да ходи на походи с домашния си любимец, да играете на поляната с него с часове или да си правите дълги разходки, е добре да си изберете активно кученце.

Ако сте по- малко активни и предпочитате да извеждате кучето си само веднъж на ден а през останалото време то да бъде вкъщи или в задния двор, като от време на време да идва и да сяда мирно до вас, то на вас ви е нужно по- спокойно и срамежливо куче.

След като сте си направили заключенията се доближете до кучето и проверете как то реагира спрямо вас. Позволете му да ви подуши ръката. Ако е активно си поиграйте малко с него, за да разберете дали има навика да захапва прекалено силно.

Добре е преди да направите своя избор да прекарате малко време само с кученцето, далеч от другите. Да го обърнете по корем и да видите как ще реагира, за да знаете какъв тип дресировка ще му е нужна. Ако само иска да си играе, но не се опитва да хапе, тогава ще можете да го дресирате бързо и без проблем.

Ако се опита да ви захапе, това не го прави лошо куче. То просто има много енергия и му е нужна дресировка за послушание. Този тип дресировка се свежда до това кучето да заслужи всичко, което му давате. Например да го карате да сяда преди да го нахраните или да дава лапа преди разходка. Това е важно, за да не може четириногото ви приятелче да започне да се опитва да ви измества от позицията ви на Алфа.

Вашият коментар