Как да изберем компонентите на един геймърски компютър?

Как да изберем компонентите на един геймърски компютър?Компютърните игри са потребителският софтуер с най-високи изисквания към почти всички хардуерни компоненти. Ако желаете да играете най-новите хитове, ви е нужен съвременен геймърски компютър, изграден с последно поколение компоненти. И все пак – настолен компютър или… ?

Конзола, лаптоп или десктоп компютър?

С развитието на технологиите през последните години се появиха така наречените геймърски лаптопи, които се отличават с висока производителност и футуристичен дизайн. Обикновено тези машини са със 17“-ови дисплеи, мощни процесори (Intel Core i7) и поне 16GB RAM. Разбира се, не можем да не признаем предимството им по отношение на мобилността, но дали тези лаптопи са в действителност удобни и практични? Всеки има лични предпочитания и уникални нужди, но при всички случаи преживяването пред голям геймърски монитор с добра клавиатура и висок клас мишка не може да се сравни с играта на лаптоп. Важен аспект е и цената, която обикновено при лаптопите е достатъчна за един добър геймърски компютър.

Конзолите, сред които най-популярните Playstation и XBOX са добър избор с оглед на добрата оптимизация на софтуера и хардуера. Тя им позволява да подкарат без забележки всички игри, предвидени за тях. И точно тук обаче е уловката. Игрите, предвидени за тях се заплащат допълнително (освен, ако конзолата не е хакната). Друг неприятен факт е, че възможностите за ъпгрейд са ограничени – хардуерът е фиксиран и трудно подлежи на каквато и да било промяна.

https://i.imgur.com/vVZ6Eh6.png
Добре проектираният геймърски компютър остава най-добрият избор поради няколко причини:

  1. Само в този случай имате свободата да изберете компонентите, които са най-подходящи за игрите, които играете.
  2. По-ниска цена в сравнение с марковите геймърски лаптопи и компютри (например Asus ROG и Acer Predator)
  3. Възможност за сравнително лесна подмяна на компоненти, перспективи за ъпгрейд

Асемблирането на геймърска конфигурация може да бъде объркващо. Особено при днешната динамика в ИТ сектора. Нови технологии се раждат всеки ден и това генерира все повече специфика. Нужни са знания и опит, за да изберете напълно съвместими компютърни компоненти и да създадете ефективно работещ геймърски компютър. В следващите редове ще се опитаме да внесем малко яснота на какви изисквания следва да отговарят различните компоненти в една конфигурация за да можете да играете актуалните геймърски заглавие без проблем на поне FullHD резолюция.

Процесор

Два са компонентите, които са в основата на добрата конфигурация и единия от тях е централния процесор. Ролята му в игрите е да координира и разпределя изчислителните задачи между различните компоненти (например подаване на кадри за видеообработка към графичната карта). Негово задължение са и физичните изчисления грижещи се за движенията в играта и математическото пресъздаване на виртуалните светове.

За предпочитане е да се спрете на чип с 4 (или повече) реални ядра, като например сериите i5 и i7 от Intel или Ryzen 3, 5, или 7 на AMD. Възможно е да подкарате повечето заглавия и на процесор i3 с две реални ядра (видими като 4 за операционната система – Hyper Threading) и честота от порядъка на 3.53.7GHz, но в зависимост от игровото заглавие рано или късно ще ударите максимум, който процесора просто няма да може да прескочи. Задачите за изчисление ще станат прекалено много и самият чип няма да може да ги разпределя ефективно. Наличието на 4 реални ядра осигурява едновременно смятане с 4 отделни „мозъка“, като по този начин ще имате допълнителен ресурс.

Видеокарта

С най-голяма тежест безспорно е видеокартата. Тя е отговорна за изобразяването на всички елементи от картината показвана на компютърния екран и благодарение на нея виртуалните сцени изглеждат по-реалистично с всяка изминала година. Цените за „запалените геймъри“ започват от средния клас карти (270-400лв) и продължават неограничено нагоре. Като пример за среден клас графични ядра можем да дадем NVIDIA GTX 1050 Ti и AMD Radeon RX 470. От голямо значение е графичната памет, в която постъпват и се съхраняват кадрите докато трае обработката им. В днешно време 4GB GDDR5 е базовата норма, а за да си подсигурите по-дълъг живот на хардуера е добре да предвидите карта с 8GB. С покачване на разделителната способност се покачват и изискванията към паметта, тъй като обемите на кадрите нарастват главоломно, особено при 4K резолюция.

RAM-памет, харддиск и още нещо…

Останалите компоненти на съвременните компютри се справят що-годе добре при високи натоварвания. По-скъпите дънни платки имат своите предимства, но те са по-скоро свързани с качественото аудио, нестандартния дизайн и допълнителните функции за overclock (който не е задължителен, ако вече разполагате с достатъчно производителност).

RAM-паметта би трябвало да е в диапазона 8 до 16GB, като след горната граница няма особен смисъл, тъй като обемите памет остават неизползвани (поне на този етап от развитие на техниката).

Захранването и кутията са важни елементи – едното се грижи за надеждното функциониране на хардуера (поне 550W), а другото – осигурява оптимално пространство за циркулация на въздуха, прави подредбата на частите бърза и лесна, и естествено може да притежава страхотен дизайн.

https://i.imgur.com/WoN0xHU.jpg

Не на последно място следва да обърнем внимание на харддиска. Механичните дискове не се препоръчват ако сте сериозен геймър, тъй като четенето и записа от тях е в рамките на 140180MB/s. SSD-дисковете значително поевтиняха, а скоростта която предлагат е без конкуренция що се касае до бързодействие (300MB/s и нагоре). Бързият диск осигурява по-малко време за зареждане на игрите и прави дори ежедневната ви работа светкавична. Определено можем да кажем, че това е един от компонентите, чието влияние е осезаемо и по важност бихме го класирали след процесора и видеокартата.

Вашият коментар