Защитни функции на кожата

Защитни функции на кожатаКожата предпазва организма от вредните външни въздействия…

Кожата е непроницаема бариера за различните микроорганизми. Има 4 фактора, които влияят за защита на кожата: механични – предпазват от рани, наранявания и др., химични – от сяра и други вещества, бактериални, лъчеви, ултравиолетови лъчи.

Най-добрата защита за кожата от действието на ултравиолетовите лъчи е меланина.

Регулирането на телесната температура става по няколко начина: контакт със студен предмет; топло излъчване, когато около нас има студен въздух; изпотяване – чрез изпарението на потта, която облива кожата и отнема част от температурата.

Секретните функции се изразяват по отношение на потни и мастни жлези. Водносолевия баланс на организма също оказва влияние върху кожата. Потта съдържа 8-9% вода, минерални соли и амоняк, в зависимост от нервно-психическото състояние на човека. Мастната секреция се осъществява от мастните жлези, като от тях се отделя себум.

СЕБУМИЧНИ ОБЛАСТИ НА ЛИЦЕТО

Себумичните области (мазните части) включват носа и местата около устните; челото, веждите и горе окосмените части на темето и устните. Себум не се отделя от мастните жлези по ходилата. Смукателната функция на кожата става чрез кожните пори. Най-бързо се всмукват спиртно и водно разтворимите вещества. По трудно се всмукват мастните вещества – ментол, розмарин, витамин А, Е, D2. Това са много ценни свойства на кожата. Факторите, които определят външния вид на кожата са наследственост, възраст, раса. Хората от южните страни са с пo-мазни кожи, поради атмосферните условия.

ВИТАМИНИ

Това са катализаторите на жизнените процеси в организма. Без тях се развиват някои заболявания. Те съществуват като ВИТАМИНИ и ПРОВИТАМИНИ. Хиповитаминозата представлява намалено съдържание на витамини, а авитаминозата е липса на витамини.

За козметиката най-важен е витамин А. Той се съдържа в маслото, яйцата, хайвера. Ако външно се мажем с витамин А и дълго се излагаме на слънчевите лъчи, това води до окосмяване. За предпочитане е той да се взема вътрешно, а само в маските в течно състояние.

Витамин Е се съдържа в маслото, яйцата, житните растения. Приема се вътрешно. Витамин С действа избелващо. Активизира излишните процеси. Среща се в суров вид във всички зеленчуци. Много бързо се окислява.

Вашият коментар