Етерични масла за студените дни

Етерични масла за студените дниС всяка година употребата на етерични масла става все по-масова!

През зимата етеричните масла са особено полезни, тъй като могат да ни предпазят от характерните за този сезон инфекции или пък да ни помогнат да оздравеем по-бързо.

Етеричните масла могат да се употребяват под формата на инхалации, орално или чрез кожата (на китките, тила или гърдите), без да забравяме свещичките. Те са натурални продукти, които съдържат съставки, способни да въздействат не по-слабо от химическите лекарства. Използват се най-често като превантивно средство, но имат отличен ефект и върху симптомите на някои заболявания.

Природни антивирусни лекарства

Етеричните масла се прилагат целенасочено при определени неразположения, като дозите се съобразяват със симптомите и с възрастта на пациента. Най-напред лекарят трябва да постави диагнозата, след което да насочи към етерични масла, съобразени с индивидуалното му състояние.

Най-силното противовирусно средство е равенсарата. Нейното ароматно масло има силно изразено антисептично действие. Може да се приема и като предпазно средство, за подсилване на имунната система.

При първите симптоми

Още преди симптомите да се проявят, ако сте били в контакт с болен от грип, взимайте по две капки масло от равенсара и от мащерка – три пъти дневно в продължение на седмица. За деца от 7 до 12 години намалете дозата наполовина. Направете си семейна превенция, при това без никакви вторични ефекти. Освежете дома с помощта на няколко капки етерично масло от бор или от цитрусови плодове – моментално действат антисептично и ароматизират приятно помещението.

Само качествени продукти

Качеството на етеричните масла е важно. Трябва да произхождат от биологично чисто производство и проверени източници. Не ги купувайте в интернет, а от аптека. Не забравяйте, че етеричните масла могат да са опасни, ако са с изтекъл срок, неправилно дозирани и неподходящо употребени в комбинация с други лекарства. Консултирайте се с лекар.

Две рецепти с етерични масла

При грип – в чаша гореща вода капнете по една капка масло от дафиново дърво, цейлонска канела, равенсара и лимон. Добавете лъжичка мед и лимонов сок. Пийте по две-три чаши дневно още при първите симптоми.

При болки в гърлото – направете си отвара от мащерка, подправена с лимонов сок и мед. Капнете в нея по една капка масло от сребърен бор и масло от риган.

За всяка болка – капка

Суха кашлица – етерично масло от кипарис, евкалипт или канела.

Ангина – риган.

Ларингит или фарингит – мащерка.

Ринофарингит – евкалипт.

Бронхит или синузит – сребърен бор.

Вашият коментар