Ез – спокойна и незабравима почивка

Ез - спокойна и незабравима почивка… от птичи поглед Старинната част на Ез – или селцето Ез, както го наричат и до днес, стои гордо на пиедистал на Френската Ривиера

И е като едро бисерче, „ненападнато“ още от типичните новости на съвременната туристическа индустрия. Стои си там, нависоко, красиво и сякаш недостъпно. Да, за да стигнете до него, трябва наистина да го искате: пътеката е криволичеща, стръмна, сякаш „неопитомена“- така дива, както е била по времето, когато Ницше е минавал по нея надолу и нагоре и се е вдъхновявал за своите размисли.

Днес наричат това трасе „Пътеката на Ницше“ и хората, които тръгват по нея, се възхищават не само на предизвикателствата на трасето и красивите гледки, а и на факта, че вървят по пътя на великия философ. А мястото всъщност наистина не е толкова променено от времето – пътеката продължава да води до селището, където днес има замък хотел и кактусова градина.

По целия път, особено надолу, си остава неповторимото усещане за екстремна красота – докато се спуска по каменистия път между кипариси и акации, човек има чувството, че може да полети над Ривиерата и да погълне цялата й красота.

Край каменните къщи на Ез, сгушени в прегръдката на цикламени цветя, леко прихлупващи дървените капаци на прозорците, минават стръмни улички със стълби, по които са наредени глинени саксии и гърнета с цветя. А по средата на каменната настилка на места са наредени червени плочки, които карат гостите на селцето да се усетят като кралски особи, минаващи по червен килим.

Тук-там кула, отстрани – висока порта, тук – арка, там – къс тунел, който прави селцето още по-загадъчно. Прилича на приказка, нали? Или приказните места много приличат на това – всъщност Уолт Дисни обичал да ходи в Ез за вдъхновение и после създавал своите приказни светове.

Хората в Ез са големи майстори в различни изкуства и занаяти – всеки турист може да си тръгне с красива картина, сувенир, плетка… Но още по-впечатляващо е да си закупите някакъв сувенир за спомен от празника на града през лятото, когато настъпват истински средновековни пиршества: уличките са пълни със сергии, хората са облечени в дрехи в стил отпреди няколко века, по улиците се носят прекрасни аромати на национални блюда, приготвени по бабини рецепти.

Като стана дума за аромати, има и такива, които също могат да бъдат отнесени като спомен от това място – очевидно разкошната природа, невероятните гледки, цветята, въздухът вдъхновяват създаването на нови прекрасни аромати. Но с това възможностите за прекрасни усещания от посещаването на Ез съвсем не свършват: курортната част, разположена ниско долу, край брега, предлага чудесни условия за почивка: плажовете са обградени от иглолистни гори, от което въздухът там винаги е много свеж.

Хотелите са гостоприемни: обслужването е първокласно, а ресторантите предлагат истинско пиршество за сетивата, като канят своите гости на обширни тераси, които сякаш висят над красивото море. А погледът се рее и сякаш се опитва да побере в един красив спомен цялото многообразие от гледки и впечатления, събрани в Ез.

Вашият коментар