Дивата красота на Пелион

Дивата красота на ПелионТова място наречено Пелион, впечатлява с дивата си красота, сякаш недокосната от времето и хората. И е само на една ръка разстояние от нас.

Пелион е планински полуостров, разположен в областта Тесалия и врязан по изключително живописен начин в Егейско море. Най-високият му връх се издига на 1610 метра височина, а склоновете му се спускат полегато или стремително към морето, зависимост от коя част се намирате – източната или западната.

Това е и най-зеленото място на Гърция. Казват, че тук растат най-старите дървета на страната. Зелените хълмове красиво контрастират и се оглеждат в кристално-сините води на морето, а закътани заливчета (някои достъпни единствено с лодка) изкушават с пясъчни, каменисти или скалисти брегове.

Ако изберете западната страна на планината, ще се насладите на полегати склонове, широколистни и маслинови гори, смокини, акации… и много цветя. Източният бряг е по-суров, с отвесни скали на места, надвиснала над заливите зеленина, аромат на ябълки (между другото ябълковите сладки, които правят там са с наистина неповторим вкус), ромолящи водопади в горите и отново много цветя.

Веднъж стигнали Пелион, няма да ви се иска да се спирате на едно място. Китните селца (някои са толкова малки, че не надвишават 10 къщи), автентичната архитектура (твърди се, че тук са едни от най-интересните къщи на Гърция) и красивите заливи примамват и ще ви се иска да видите още и още…

Трудно ще успеете да разгледате всичко наведнъж, особено ако разполагате с ограничено време. Затова изберете източния или западния бряг, като оставите неизбрания за следващия път. А следващ път със сигурност ще има, тъй като всеки стъпил веднъж на Пелион, неизменно се връща, привлечен от магнетизма и дивата красота на полуострова. Но имайте предвид едно важно условие, за да не останете все пак разочаровани. Не очаквайте и не търсете лъскави големи хотели и обслужване „all Inclusive“. Тук няма да откриете такива. Но пък гостоприемството на местните е пословично, а деликатесите, които ще опитате галят небцето по неустоим начин.

Кои места да посетите на полуострова?

Ето само няколко с уговорката, че списъкът далеч не е изчерпателен. Аргаласти е най-оживеното селище на полуострова, общински център и се намира във вътрешността.

Микро, Платаниас и Потистика примамват със своите спокойни и чисти плажове. Най-южното селище и най-пъстрото (в буквалния смисъл на думата) е рибарското Агия Киряки, а най-любопитното – планинското Трикери, което примамва с каменните си къщи и самобитна атмосфера.

Вашият коментар