Газобетонни блокчета кога и за какво да ги ползваме?

Газобетонни блокчета кога и за какво да ги ползваме?Блокчета от газобетон – едно добро решение!

Газобетонните блокчета бързо навлязоха на българския строителен пазар и го завладяха така да се каже. Те могат да бъдат използвани при всякакъв вид строителни работи на жилища, обществени сгради или промишлени такива. От цялостното изграждане на конструкцията на сградите, през изграждането на преградните им стени, до оградите навън – газобетона има много добри характеристики за строеж.

Един материал, който се използва за строеж в днешно време трябва да има добри характеристики по изолиране на шума, по устойчивост на влагата, по пожарна безопасност и по топлоизолация. Всичко това в газобетона, като материал за строеж е на лице и сравнено с другите материали на пазара е на високо ниво.

Разнообразие:

Може да избираме от разнообразни по механични и функционални свойства газобетонни блокчета. Така ако се нуждаем от по-голяма шум изолация или топлинна ефективност я имаме. Ако сградата е застрашена от пожари или пък изложена на влага, то избираме подсилени такива характеристики на газобетона.

Като цяло можем да разпознаем три основни групи газобетонни блокчета, според тяхната дебелина. Тези с дебелина от 20, 25, 30 и 35 сантиметра са подходящи по характеристики за фасадно ограждане на построени сгради. Те са предназначени за стени, които не са носещи. Блокчетата от газобетон с дебелина от 10 сантиметра до 25 сантиметра са най-добре използвани за целите на преградните стени, в самите жилища или съседни сгради. Газобетонните блокчета с дебелина от 5, 7,5 или 10 сантиметра служат за облицоване на вече изградени зидове на стени и огради, като се цели тяхната по-висока топлоизолация. Всички изброени дебелини са за не носещи стени. Газобетонни блокове за носещи стени са с по-ребрени повърхности и носещи качества, за да са устойчиви.

Клетъчна структура:

Газобетона е познат под наименованието Итонг. Характерна за него е клетъчната структура на бетона, като се смесват определени части гасена вар, специална втърдяваща паста, цимент, вода и кварцов пясък. За по-качествено втърдяване се добавя и малко натурален гипс. За устойчивост на порестата структура се прави крайна високо топлинна обработка на нагорещена пара. Можем да използваме газобетонните блокчета за разнообразни строителни нужди, като е добре да се консултираме със специалист, какво точно ни е нужно и какво най-добре ще обслужи целите ни.

Вашият коментар