Вино От Вишни И Касис

Вино от вишни и касисВишневото вино е приятно на вкус плодово вино

Вишневото вино се приготвя от добре узрелите и тъмно обагрени вишневи плодове, които със своя вкус и аромат са отличен материал за получаване на превъзходни вина. Десертните вина от вишни са особено ценени от любителите на тази напитка

Начин на приготвяне на вишнево вино: Преди преработката на плодовете се отстраняват дръжките им. При смачкването на вишните много внимателно и желателно е да се натрошат минимална част от самите костилки – така те ще придадат на виното доста  приятен вкус на бадеми и миризма. Получената смес се оставя да престои около две денонощия и едва след това се пресова. Вишневия сок не трябва да е пряк в контакт с костилките, защото виното ще стане горчиво и ще има миризма на костилки. Твърдите части от плода се заливат отново с вода в зависимост колко сок се е получил и след като престоят едно денонощие, наново се пресоват. С полученият сок от двете пресования се прави смес като на всеки 10 литра от него се добавя по 2 кг захар, след което се заквасва и се оставя бавно да ферментира. Когато започне ферментацията, на всеки 10 литра вино се прибавя по 1 литър чист спирт или по 1,5 л винен дестилат /65°С/. С добавения спирт ферментацията спира своето развитие и до няколко месеца виното се избистря.

След това то се отделя от утайката и полученото вино се оставя в покой за още няколко месеца и така ще изчезне миризмата на спирт, след което може да се пресипе в бутилки. Вишневото вино може да се съхранява за доста дълъг период от време и така значително се подобряват неговите качества.

Вино от касис. Касисовото вино се отличава с твърде високи вкусови качества. Стандартната миризма на плода касис, която не се харесва на всички, изчезва по време на процеса ферментация.

Начин на приготвяне: Тъй като за тези вина се изискват силно обагряне и достатъчна плътност, плодовете, които сме смачкали, се оставят на бърза ферментация, най-често,  за няколко дни, след което се пресоват. Останалите твърди части след пресоването се промиват с чиста вода като количеството й зависи най-вече от типа на виното, което смятаме да приготвим.

Рецептата за сухо вино е: 1 л сок трябва да се разреди с 2 литра вода, а за направата на  десертни вина – с 1,5 л вода. На всеки 10 литра разреден сок се поставят 2 кг захар за обикновено вино или 2,5 кг захар за десертно вино, след което се прави закваска и се оставя до пълната му ферментация.

Ферментацията и всички останали действия са идентични като при приготвянето на десертни вина от вишни. Десертното вино от касис получава отлични вкусови качества след по-продължително отлежаване.

One thought on “Вино От Вишни И Касис

Вашият коментар